„OWOCE, WARZYWA I SOKI SĄ NA 5”
Klasy Va i Vd

Galeria zdjęć

RAPORT Z DZIAŁAŃ PRZEPROWADZONYCH DLA PROGRAMU
ZADANIA:

 1. REALIZACJA SCENARIUSZA LEKCYJNEGO NA TEMAT SPOŻYWANIA 5 PORCJI OWOCÓW, WARZYW ORAZ SOKÓW DZIENNIE

Data 19.05.2009r.

Zrealizowane działania:

- przekazanie wiedzy o składnikach odżywczych warzyw i owoców, o prawidłowym spożywaniu warzyw i owoców lub soku według zasady „5 porcji”;

- uczniowie wypisują niezbędne składniki odżywcze zawarte w pokarmach, zakreślają składniki zawarte w warzywach i owocach;

- analizują skutki niedoboru witamin i soli mineralnych w organizmie, które zawierają owoce i warzywa;

- rysują owoce i warzywa, które dzielą ze względu na kolor grupy;

- tworzą plakaty na których przedstawiają zestawy porcji warzyw i owoców lub soku spożywanych w ciągu dnia proponując kompozycję wiosenną, letnią, jesienną lub zimową;

- rozwiązują krzyżówki i uzupełniają kartę pracy;

- układają hasła reklamowe zachęcające do spożywania owoców i warzyw

2. ORGANIZACJA PRZEDSTAWIENIA NA TEMAT SPOŻYWANIA 5 PORCJI WARZYW, OWOCÓW LUB SOKU.

Data 04.06.2009r.

Zrealizowane działania:

- przygotowanie przedstawienia dla uczniów klas I-III SP uczęszczających do świetlicy szkolnej;

- pokazanie jak ważną rolę odgrywa spożywanie warzyw i owoców, i jakie są skutki niedoboru witamin i soli mineralnych w organizmie;

- recytacja znanych wierszy i zaśpiewanie popularnych piosenek o tematyce owocowo-warzywnej;

 3. PRZYGOTOWANIE I UDEKOROWANIE SZKOŁY W SPOSÓB MAJĄCY NA CELU PROPAGOWANIE SPOŻYWANIA 5 PORCJI WARZYW, OWOCÓW I SOKÓW DZIENNIE NA OKRES CO NAJMNIEJ DWÓCH TYGODNI

Data 19.05.2009r.

Zrealizowane działania:

- wykonanie rysunków owoców i warzyw;

- stworzenie plakatów przedstawiających zasadę komponowania 5 porcji owoców, warzyw i soku;

- wykonanie gazetki ściennej informującej zasady prawidłowego odżywiania się itp.;

4. ORGANIZACJA SPECJALNEGO OWOCOWO-WARZYWNO-SOKOWEGO DNIA

 Data 19.05.2009r.

Zrealizowane działania:

- wystawa owoców i warzyw, które będą wykorzystane w stołówce szkolnej;

- próba dzielenia owoców i warzyw ze względu na sezonowość występowania;

- próba dzielenia owoców i warzyw ze względu na grupy kolorów;

- wykonanie sałatki warzywnej, owocowej, soku;

- degustacja

 

 


Copyright WK SP nr 2 w Łęcznej